CUKKINI FASÍRT FÜSTÖLT SAJTMÁRTÁSSAL

Az egyik nyári sütögetésre hozott nekünk Anni egy jókora adag cukkinis fasírtot. Barbi imádta, így Annitól most kölcsön kaptuk a saját receptgyűjteményét – cakkos szélű, régi, megsárgult papírokon nagy becsben tartott receptek. Fogok még szemezgetni belőlük. :) 

Ismerős, mintha csak édesanyám receptes könyvét lapozgatnám, amit mindig tervez, hogy majd átírja egy szép új füzetbe, hogy együtt legyenek, betűrendben, ne abban a maszatos, szakadt könyvben, amiben (hely hiányában) a nyomtatott oldalak széleire is kerültek körbe-körbe írások. De sosem fogja megtenni, hiszen egy-egy receptet már a papírjáról megismer, még ha össze is van hajtva, el is van dugva két lap közé. És mikor hosszú idő után eszébe jut, hogy ezt, vagy azt ismét meg kellene sütni, először az villan be, hogyan is nézett ki az a recept… “Keresd már meg! Tudod, olyan kis, picike papír, egy VÉNY hátoldalán van, de nincs ráírva, hogy tepertős pogácsa, csak maga a recept…” És biztos vagyok benne, hogy már fejből tudja az egészet, de akkor is rá kell pillantani, elő kell venni, egy kicsit ráhangolódni a főzésre, sütésre.

Valószínűleg ez a cukkini fasírt is ilyen, sokszor elkészített étel, hiszen a könyvecske szinte magától ezen az oldalon nyílik ki.  

 
Hozzávalók
3 db közepes méretű – zsenge – cukkini
2 vastag szelet kenyér
2 gerezd fokhagyma
3 db tojás
2 nagy csomag finomra vágott petrezselyem
zsemlemorzsa 
olaj a sütéshez
 
A mártáshoz
20 dkg füstölt sajt
4 dl tejszín
 
 
Elkészítés
 
A cukkiniket megmossuk, letöröljük, végeit levágjuk, lereszeljük, sózzuk. 5 perc után jól kinyomkodjuk.
 
A kenyeret hideg vízbe áztatjuk, 5 perc után ezt is jól kinyomkodjuk.
 
A fokhagymát összezúzzuk, majd a cukkinit, kenyeret, tojásokat, fokhagymát és a petrezselymet összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy könnyű masszát kapjunk.
 
Ezután vizes kézzel gombóckákat gömbölygetünk, majd meglapítjuk és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
 
Füstölt sajt mártáshoz a tejszínt – folyamatos kevergetés mellett – addig forraljuk amíg kb. 3 dl lesz belőle. Beleszórjuk a lereszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, majd lassú tűzön kevergetve, 4-5 perc alatt krémesre főzzük.
 
A fasírtokat a sajtmártással forrón tálaljuk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>