CUKKINI

Konkrétan emlékszem arra, amikor életemben először ettem cukkinit. Gyerekkoromban tájfutó voltam, és az egyik nyáron a Mátrába mentünk 3 napos versenyre. Akkor még csak 10-11 éves lehettem, így azt már nem tudom, hogy maga a verseny merre volt, de tábort Hasznosnál, a Kövecses-patak mellett vertünk, erre határozottan emlékszem. Nagyon szép helyen voltunk, a gyönyörű, tiszta hegyi patakban a nagyobb fiúk halakra vadásztak, a nagyobb lányok pedig – nem törődve azzal, hogy a víz jéghideg – fürödtek. Miután a versenyen jól kiszaladgáltuk magunkat, visszastoppoltunk a táborba, ekkor már elég éhesek voltunk. Az egyik srácnak sikerült egy kb. 15 cm-es halacskát “kihalásznia”, meg is sütöttük, és közösen megettük. Említettem már, hogy nagyjából húszan voltunk? Arra az egy halra. Mind a 15 centijére. Nekem az egyik uszonya jutott, olyan fél centi husival… de így is nagyon jól esett. Ettől viszont nemigen laktam jól, úgyhogy kénytelen voltam előhúzni a hátizsákom és nekilátni az előre csomagolt, kissé gumis, párizsis zsömlének. Szerencsére jött Bözske, a sátortársam, aki megkínált valami kerek, rántott dologgal. Furcsán nézhettem (Mi ez… rántott párizsi? sose szerettem igazán) – aztán segített: Cukkini, a mamám sütötte. Kóstold csak meg.

Hogy nekem az mennyire jól esett!!!! Puha volt, még a bundája is – a gondos nagyi frissiben, melegen csomagolhatta alufóliába, így a párától a panír is megpuhulht. Nekem pont így ízlett, finoman sósan. (Szívem szerint az egészet bepakolam volna a pocakba, de akkor még “jólnevelt” voltam ;))

Mikor hazaértem, lelkesen el is újságoltam anyukámnak, hogy milyen finomat ettem és a lelkesedés átragadt, mert sokszor csinált nekem rántott cukkinit. Már több, mint 20 év eltelt, de azóta is mindig csak rántva készítettük. Nagyon szeretem rántva, de kíváncsi voltam, hogy mi más módon lehetne még elkészíteni.

A neten keresgéltem és találtam egy olyan receptet, ami igen megtetszett. Pofonegyszerű, kevés alapanyagból, villámgyorsan kész. Elrontani nem lehet, max. elsózni, de az bármivel megtörténhet. Ez a sajtos-cukkinis spagetti.

Mivel továbbra szeretem – akár rántva is, töménytelen mennyiségben -, remélem a kedves kerttársak is ajánlanak néhány cukkinis receptet, a változatosság kedvéért.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>