HAGYMA

„A HAGYMA”

… hát igen… csupa nagybetűvel olyan nekem, mint egy tiltott szerelem.

Szeretem, imádom, de csak óvatosan, átgondolva, a körülményeket figyelembe véve jöhet össze a „találkozás”. Akkor, amikor nincs a képben zavaró tényező. Mert – bizonyos esetekben – ha mégis kiderül, hogy hagymáztam, hát igen kellemetlen a szituáció … Persze léteznek elterelő hadműveletek. Például lehet álcázni párolással, sütéssel, főzéssel, és –fölösleges ragoznom – így is, úgy is nagyon izgalmas és ízletes a hagyma nekem.

Nagyapám szinte mindent hagymával evett. Ennek több oka lehetett. Egyrészt – valószínű – hogy szerette ezt az általam is igen nagyra becsült zöldséget, másrészt – a kis híján egy évszázados élete során (1907-2001) – a Monarchiától az első, majd második világháborún, az orosz fronton át a kommunizmus, a diktatúra, a szocializmus és a demokrácia alatt – a hagyma télen és nyáron, szűk- és bő esztendőben, elérhető vitaminforrás volt számára.

Hagymával ette például a krumpli- és babfőzeléket. Most is látom lelki szemeim előtt, ahogy cikkekre vágta a vöröshagymát, kis tálkába tette, sóval enyhén megszórta és, amíg megmelegedett a tűzhelyen a főzelék, addig a hagymának épp annyira enyhült a csípőssége, hogy mikor falatozni kezdett belőle, a cikkek már – megadva magukat a só erejének – elalélva egyesültek a szájában a főzelékkel.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nagyapám boldog házasságban élt nagyanyámmal legalább hatvan évig és mégis, szinte mindig, Ő készítette elő még a vasárnapi ebédhez is a zöldségeket, és akár hétköznap is megterített nagyanyámnak reggel és este, pedig a szokásos egyszerű életet élték, nem voltak kirívó pár, de mégis ebből a  szempontból megelőzték a saját korukat. Ja, és nagyapám ettől még nem volt „papucsférj”. Így is fel lehetett rá nézni. A szó szoros értelmében is, hiszen két méter magas, erős, szikár, jóképű pasi volt és nem utolsó sorban ügyes, a jég hátán is megélő családapa. Nagyanyám meg 160 centi magas (vagy alacsony, döntse el ki-ki maga) aki 14 évesen kinézte magának a hét évvel idősebb legényt, és aztán vele élte le az életét. Három gyerekük született. Nagyanyám tele volt életkedvvel és úgy halt meg, hogy minden betegség nélkül, 83 évesen szépen elaludt. Nagyapám annál inkább morgott velünk is, mint gyerekekkel, de – ettől függetlenül – imádtuk hallgatni téli estéken a háborús történeteit. 94 évet élt. Most is szeretettel gondolok rájuk – például a hagyma kapcsán. Bocs a kitérőért ….Smile

Visszatérve a hagymához:

A kiskertben tavaly ez volt az első zöldség, amit enni tudtunk. Előfordult, hogy a nyolc éves „pici” lányom minden nélkül ott a helyszínen ette – csak úgy natúr – a zöldhagymát.

Tekintettel arra, hogy nagyon sok dughagymát ültettem – minden paradicsom és paprika palánta közé egy-egy fejet – így szinte egész nyáron volt zöldhagymánk. Mire a paprika, paradicsom árnyékot vetett volna a hagymára, ez utóbbi eléggé megnőtt ahhoz, hogy fogyasztásra alkalmas legyen. Természetesen csak akkor szedtem ki, amikor éppen szükségem volt rá, addig meg jól elvolt a paradicsomfa árnyékában.

A száraz vörös- és lila hagyma télen-nyáron ízletes. Bár egyiket sem termesztettem a kertben – és arról sem tudok, hogy bárkinek lett volna a parcelláján vöröshagyma az első évben – mégis nyári sütögetéskor többször került az asztalra nyersen és grillezve is.

Én gyakran főzök hagymalevest franciásan és cipósan (a gyerekek is imádják), akár reszelt sajttal akár pirítóssal, de nemrég például maradt meg (palacsintatészta)panír és felkarikázott hagymát mártogattam bele, így sütöttem ki. Nagyon finom volt ez is.

Emellett gyakran használom tepsis sültekhez. Nemrég tarjás húst készítettem és az egészet vastagon hagymakarikákkal takartam. Szívből ajánlom ezt a receptet is mindenkinek. Wink

https://lh4.googleusercontent.com/-2DpxU2mc6qg/UpZdnMQDZpI/AAAAAAAAAKc/8e_CaFWJ71s/w792-h791-no/IMG_0431.JPG

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>