KERTMEGNYITÓ

Ma lesz a hivatalos megnyitója a XIX. kerület második közösségi kertjének, az Aranykatica kertnek. A tavaly elindított kertprogram úgy tűnik fejlődik, kiteljesedik, és nem csak Kispesten. Közben épül a III. kerületben a Békási kert és előkészületben van még három városi-közösségi kert Budapesten. 

 

 

 

„Aranykatica Kert” néven – Kispest második közterületi közösségi kertjét adta át az önkormányzat. A 27 parcellás mintakertet a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakította ki az önkormányzat saját területén. A közösségi kertet a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel közösen hozta létre az önkormányzat, és az összefogást mintaprogramnak szánják más közösségek, kerületek, városok számára is.

Európában és a tengerentúlon több mint százéves hagyományai vannak a közösségi kertek építésének. A zöldterület megnyugtató látványán túl az ilyen kertnek közösségteremtő, közösségmegtartó hatása van, jó hatással van az egészségre, véd az elmagányosodástól.

A közösségi kert lehetőséget ad az öngondoskodásra és az önellátásra, elősegíti a környezeti nevelést. A közösségi kert különösen fontos a panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, így viszont néhány perc alatt a kiskertben lehet lenni, akár az ablakból a veteményesre lehet látni.

Budapest, XIX. kerületében Kispesten, 2012-ben nyílt meg Magyarország első Önkormányzati támogatásával létrejött közösségi kertje, az Első Kis-Pesti Kert huszonhat mintegy 5m²-es ágyással. Az előző szezon tapasztalatai és sikerei alapján az önkormányzat elhatározta a második kert megnyitását, amelyet a Dobó Katica és Arany János utca mentén, az újonnan épült Forrásház mellett alakítottak ki. Az Aranykatica Kertben 27 darab 7 m²-s ágyást készítettek az 1024 m²-es területen.

A huszonhét ágyás között vannak hagyományos ágyások, kiemelt ágyások, valamint mobilágyások, van egy közös használatú ágyás a fűszer- és gyógynövényeknek, terveztek pihenőhelyet, van kerti csap, kiépített vízhálózat, komposztáló és közösségi tér is. A kert kerítése mentén komposztálókat helyeztek el a zöldhulladéknak. Az Aranykatica Kertet körbekerítették, és a környezetét is rendezték kiemelt évelőágyással, fogadótér kialakításával, faültetéssel, füvesítéssel. A kiviteli munkák költsége 3 millió Ft-ba került. A kertet a kerthasználókkal egyeztetett időpontban bárki meglátogathatja – egyébként zárva lesz.

Kispest önkormányzata kiemelten fontosnak tartja a zöldterületek, a parkok, a virágos utcák, a fákkal, bokrokkal beültetett lakókörnyezet védelmét, azok szépítését, ezért kiemelten kezeli a zöldkezdeményezéseket.

A közösségi kert működését, a terület használatát, mindezek jogi hátterét az önkormányzat és az egyesület közösen dolgozták ki. A kispesti közterületi közösségi kertek, az Első Kis-Pesti Kert és az Aranykatica Kert mintaprogramként szolgálhatnak más kerületek, települések számára is.

Helyszín: XIX. kerület, Dobó Katica utca – Arany János utca.

 

 

Cím: Budapest XIX. kerület, Dobó Katica utca 18.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>