SÜTŐTÖKÖS SÜTI

Sok sütőtök termett idén a kertben és én már tavasszal örültem, hogy lesz ilyenünk is. Sajnos nem volt ideje az igazi sárgává érnie, de a sütibe így is nagyon finom volt, mert picit több cukrot adtam hozzá az előírtnál. 

Az alapreceptet én már három féle módon készítettem el (bevallom, közben itt-ott megreformáltam, saját ízlésem szerint).  Az egyik elkészítési mód a pogácsaszerű, a másik a simán tepsis,  a harmadik pedig a gyümölcsös tepsis.

A pogácsa tejjel/kakaóval/teával nagyon ízletes, de tízóraira vagy csak nasinak is szívesen ettük. Nem nagy adag egy négytagú családnak, főleg ha ebből hárman édesszájúak. Egyébként azt tapasztaltam, hogy azok a gyerekek is falják ezt a süteményt, akik hallani sem akarnak a sütőtökről.

A tészta a töktől barnás színű lesz, és a kész süti olyan mintha barna cukor és méz lenne benne, ezért az  íze, illata hasonlít a mézes sütiére.  Plusz a fahéj! … na ettől meg karácsonyt idéző hangulatú lesz. Smile

Hozzávalók:

  • 2 bögre sült sütőtök
  • 2,5 bögre liszt
  • 1,5 bögre cukor
  • 1/2 bögre margarin (kb. 15 dkg)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 darab tojás
  • 1 kiskanál só

Tetejére:
gyümölcs (tetszés szerint)

Elkészítés:

A sütőtököt megmostam, kimagoztam, szeletekre vágtam, alufóliával bélelt tepsibe tettem, majd előmelegített sütőben a szokásos módon megsütöttem. 

Kicsit hagytam hűlni aztán leválasztottam a héját. Így gyorsabban kihűlt. (Amíg forró ne keverjük az alapanyaghoz!)

Összetörtem, majd  az összes alapanyagot hozzáadtam. Nagyon lágy masszává kevertem és – hangulattól függően – az alábbiak szerint készítettem el:

1. pogácsa: sütőpapírral bélelt tepsire kanállal kis gombócokat halmoztam és kisütöttem. A kis halmok nagyra nőnek és szétterülnek, ezért legyen 8-10 cm távolság a kupacok között. A normál méretű tepsiben 4-5×4-5 db fér el kényelmesen. Kb 10-15 percig sütöttem kis lángon. Kivettem a sütőből és még melegen tálcára szedtem, mert egyébként a sütőpapír nehezen választható le róla. Végül porcukrot szórtam rá.   

2. sima tepsis: sütőpapírral kibélelt tepsiben elsimítottam a masszát és így kisütöttem. (A sütőpapírt érdemes még meleg állapotában leválasztani róla.) Amikor kihűlt porcukorral meghintettem.

3. gyümölcsös tepsis: a tepsiben elterített masszát gyümölcsszeletekkel bolondítottam meg, úgy hogy azokat a massza tetejére tettem. Sárgabarack szeletekkel isteni finom lett. A gyümölcsös változatot hosszabb ideig sütöttem, mert a gyümölcs alatt lassabban sült át a tészta.  Végül ez is kapott egy kis porcukrot a tetejére.

https://lh5.googleusercontent.com/-Oc2iJeS4heA/UqhYpWXv0fI/AAAAAAAAAZw/dDd_YNLuLiU/w927-h791-no/s%25C3%25BCti.jpg     https://lh5.googleusercontent.com/-BX0SZskRcd0/Uqo1Jm8dn7I/AAAAAAAAAfE/n1gvWr25siM/s450-no/s%25C3%25BCti+st%25C5%2591.jpg    https://lh3.googleusercontent.com/-qrJZx8ur5TE/Uqei0upKg1I/AAAAAAAAAZw/fSffbTKeadI/w593-h791-no/IMG_20131210_184258.jpg     

 

Nekünk mindhárom variáció ízlett, de már megfogalmazódott  bennem egy negyedik változat is. Smile

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>