ZELLERLEVÉL-KRÉMLEVES

Az egyik kolléganőm nyáron mesélte, hogy zellerlevélből főzött krémlevest és, hogy nagyon finom, könnyű étel, ajánlja kipróbálásra.
Össz-vissz négy gyökérzellerem volt a kiskertben, de annyi levelet nem használtam el, mint amennyit hozott ez a néhány gumó, így elkezdtem lefagyasztani, sőt a kollégáknak is vittem belőle, csakhogy fogyjon. Aztán amikor meg több levélre lett volna szükségem, mert kitaláltam, hogy levest főzök belőle, akkor egyszerre annyi nem volt, hogy elég legyen egy adag leveshez. No de sebaj, Barbi épp előtte ajánlotta fel, hogy az ő parcellájáról szedhetünk zeller- és petrezselyem levelet, mert nála van bőven. Így aztán, az enyémből és Barbi leveleiből, megfőztem a krémlevest.
Jól döntöttem. Nekünk nagyon ízlett.
Egyszerű az elkészítése, tulajdonképpen ugyanaz, mint a zellerkrémleves, csak a zellergumó helyett levelet használtam.

Hozzávalók:

- 1-2-3 csokor, húsos zellerlevél, szárral (ízlés szerint)
- 1 alma
- 1 nagy krumpli
- 1 fej hagyma
- 2 dl tejföl
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál vaj
- 2 húsleveskocka
- só, bors, szerecsendió – ízlés szerint

Elkészítése:

A vajat felolvasztottam, és megpároltam rajta a szeletekre vágott krumplit, hagymát és almát, majd hozzáadtam az apróra vágott zellerlevelet (szárral együtt). Ezzel is pároltam egy rövid ideig aztán felöntöttem vízzel (kb. 1,2-1,5 l), és puhára főztem. A tűzről levéve picit hagytam hűlni, mert nem szeretem a forró ételt a turmixba önteni, bár lehet, hogy ez csak az én dilim, valószínű semmi baja nem lenne a gépnek. Szóval, ezután leturmixoltam. Visszaöntöttem a fazékba a pépesített zöldségeket és hozzáadtam a húsleveskockát és a fűszereket is. Felforraltam, majd addig főztem, amíg a leveskockák teljesen szétfőttek, végül hozzákevertem a tejszínt és a tejfölt. Ezzel már épp csak kétszer megkavartam és levettem a tűzről.
Ha nagyon sűrű lenne, utólag még mehet hozzá víz. Pirított kenyérkockákkal, esetleg vékony csíkokra vágott sonkával, sült kolozsvári szalonnával tálalható. Én a pirított kenyérkocka és a szalonna, vagy reszelt sajt mellett döntöttem.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>